فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال نهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1389)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال نهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان صفحه 77
    صاحب نظران عرصه پژوهش، چکیده مقاله را به عنوان ویترین مغازه ای قلمداد می کنند که در آن به طور دقیق، منظم و جذاب کالاهای درون مغازه در دید رهگذران قرار می گیرد تا آن ها را به ورود به مغازه و خرید از آن تشویق کند. در واقع پس از عنوان، مهم ترین قسمت یک مقاله که توسط خوانندگان به دقت مورد مطالعه قرار می گیرد، چکیده مقاله است [1]. از همین رو، چکیده مقاله باید به شیوه ای به رشته تحریر درآید که خوانندگان را جذب نموده و آنها را وادار به مطالعه تمامی مقاله نماید.
    با این وجود، قبل از چاپ مقاله نیز چکیده آن از اهمیت حیاتی دیگری برخوردار است چرا که یک چکیده به دقت به رشته تحریر در آمده می تواند سبب شود که مقاله برای مرور همتایان برگزیده شود، در حالی که یک چکیده آشفته و نامنظم موجب خارج شدن مقاله از دور بررسی خواهد گردید.
    تجربه سردبیری اینجانب در مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان نشان می دهد که معمولا چکیده های مقالات ارسالی به مجله دانشگاه از مسائل و مشکلات زیر رنج می برند:1- طولانی بودن 2- ناهماهنگی بین مطالب مندرج در بخش های مختلف چکیده ‍. برای نمونه ممکن است بخش «زمینه و هدف» یک چکیده بسیار طولانی بوده و برعکس بخش «یافته های» آن فقط از چند واژه تشکیل شده باشد.
    3- عدم هم خوانی بین چکیده های انگلیسی و فارسی 4- توضیح ناکافی در مورد زمینه و هدف مقاله یا فراموش شدن یکی از این دو مورد 5- ذکر نشدن نوع مطالعه در قسمت مواد و روش های چکیده 6- عدم ذکر زمان مطالعه به ویژه در مورد مطالعات توصیفی در قسمت مواد و روش های چکیده 7- استفاده از واژگان بسیار تخصصی بدون توضیح دقیق آن ها 8- استفاده از علایم اختصاری بدون ذکر واژگان کامل 9- عدم هم خوانی اعداد و نتایج چکیده مقاله با نتایج مندرج در متن مقاله 10- ذکر قسمتی از نتایج مطالعه به جای نتیجه گیری 11- وجود تفاوت بین نتیجه گیری چکیده با نتیجه گیری متن مقاله تجربه نشان می دهد که تمامی این موارد با آموزش صحیح به نویسندگان مقالات قابل رفع می باشند. پی آمد چنین آموزشی نه تنها سبب می گردد که نویسندگان مقالات، چکیده ها را با دقت بیشتری به رشته تحریر درآورند، بلکه احتمال چاپ مقاله و خواندن آن در صورت چاپ شدن را نیز به صورت معنی داری افزایش خواهد داد. به علاوه، حجم عمده ای از کار ویراستاران فارسی و انگلیسی مجله که مصروف تصحیح چکیده های فارسی و انگلیسی می گردد، کاهش خواهد یافت.
    از همین رو، در سخن سردبیری حاضر با استناد به منابع موجود [2] دستورالعمل های ساده ای به شرح زیر برای تهیه یک چکیده دقیق، منظم و فارغ از هر گونه ایراد و ابهام تقدیم نویسندگان فرهیخته مجله دانشگاه می گردد:1- با عطف توجه به اهمیت چکیده و ضرورت جامع بودن آن توصیه می شود که چکیده، آخرین بخشی باشد که نویسندگان محترم مقاله اقدام به نگارش آن می نمایند.
    2- نویسندگان مقاله برای نگارش چکیده بایستی دقیقا دستورالعمل مجله مورد نظر خود را مورد توجه قرار دهند. برای نمونه در دستورالعمل نویسندگان مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان از نویسندگان تقاضا گردیده است که چکیده مقاله خود را در قالب حداکثر 250 کلمه و به صورت ساختار یافته (مشتمل بر: «زمینه و هدف»، «مواد و روش ها»، «یافته ها» و «نتیجه گیری») تهیه نمایند.
    3- باید دقت شود که تناسب منطقی بین قسمت های مختلف چکیده که در بند پیشین به آنها اشاره گردید رعایت شود. هم چنین تا حد ممکن از ذکر واژگان بسیار اختصاصی (Jargon) خودداری کرده و در صورت نیاز به استفاده از واژگان اختصاری، در اولین کاربرد، شکل کامل آن واژگان نیز ذکر گردد.
    4- نویسندگان مقاله باید دقت ویژه ای مبذول نمایند تا نوع مطالعه در قسمت «مواد و روش های» چکیده ذکر گردد.
    5- با توجه به اهمیت چکیده انگلیسی توصیه می شود که این چکیده دقیقا منطبق با چکیده فارسی به رشته تحریر درآید. ضروری است تا نویسندگان محترم مقالات با استفاده از راهنمایی فردی آشنا به متون تخصصی انگلیسی، این چکیده را به دقت ویراستاری نمایند تا فارغ از هرگونه اشکالات تایپی و گرامری تهیه گردد.
    6- با توجه به این که اخیرا چکیده انگلیسی تمام مقالات مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان همراه با اسم نویسندگان آنها توسط پایگاه های اطلاعاتی و موتورهای جستجوی بین المللی نظیر Index Medicus for the Eastern Mediterranean Region (IMEMR)، Index Copernicus و Google Scholar مورد بازیابی و جستجو قرار می گیرد، مسئولیت اخلاقی تهیه یک چکیده انگلیسی صحیح بر عهده نویسندگان محترم مقالات خواهد بود.
    7- بالاخره از آن جایی که مجله دانشگاه قصد دارد چکیده مقالات انگلیسی خود را در سایر نمایه های معتبر بین المللی درج نماید، ضروری است که نویسندگان محترم در انتهای چکیده انگلیسی خود به سه نکته بسیار مهم بودجه (Funding)، تعارض در منافع (Conflict of interest) و تاییدیه کمیته اخلاق (Ethical approval) نیز اشاره نمایند.
    جهت آشنایی نویسندگان محترم با چگونگی درج این سه گزینه مهم و هم چنین آشنایی کلی با چکیده های انگلیسی و فارسی چاپ شده در مجله دانشگاه توصیه می شود که چکیده های اخیر این شماره به دقت مورد توجه قرار گیرند.
  • مقالات پژوهشی
  • عباسعلی طاهریان، عباسعلی وفایی، محمدنوید نسایی زین آباد صفحه 79
    زمینه و هدف
    مطالعات قبلی پیشنهاد نموده اند که گلوکوکورتیکوئیدها اثرات تعدیلی بر درد دارند و احتمالا یکی از عوامل مداخله گر در این اثر، نیتریک اکساید می باشد. هدف این مطالعه تعیین اثرات متقابل سیستم نیتریک اکساید و کورتیکوسترون بر درد حاد در موش سوری در مدل های Hot Plate (HP) و Tail Flick (TF) بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی که در سال 1387 در مرکز تحقیقات فیزیولوژی سمنان انجام شد، از 140 سر موش سوری نر آلبینو با میانگین وزنی 30 - 25 گرم استفاده گردید. برای ارزیابی درد از آزمون های TF و HP استفاده شد. شاخص ارزیابی درد در مدل TF، مدت زمان تاخیر در بلند کردن دم در پاسخ به تابش اشعه و در مدل HP، تاخیر در بلند کردن پا در پاسخ به محرک دردناک حرارتی بود. L-Nitroarginine methyl ester (L-NAME) (10 میلی گرم بر کیلوگرم) به عنوان مهارگر سنتز نیتریک اکساید، L-Arginine (LA) (20 میلی گرم برکیلوگرم) به عنوان پیش ساز نیتریک اکساید، سالین (6 میلی لیتر بر کیلوگرم) 60 دقیقه، کورتیکوسترون (1 و 3 میلی گرم بر کیلوگرم) و یا حامل آن (پروپیل گلیکول+ سالین در حجم 6 میلی لیتر بر کیلوگرم) 30 دقیقه قبل از ارزیابی درد داخل صفاقی تزریق شدند. داده ها با کمک آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه و آزمون توکی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کورتیکوسترون به طور معنی داری موجب اثرات ضد دردی (001/0 p<) و تزریق LA قبل از کورتیکوسترون به طور معنی داری موجب مهار اثرات ضد دردی آن می شود (05/0 p<)، در حالی که تزریقL-NAME تاثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان می دهد که کورتیکوسترون اثرات ضد دردی داشته و بخشی از اثرات ضد دردی آن احتمالا از طریق تعدیل فعالیت سیستم نیتریک اکساید انجام می شود و افزایش تولید نیتریک اکساید، این اثر را مهار می کند.
    کلیدواژگان: درد، کورتیکوسترون، Hot Plate، Tail Flick، L، Arginine، L، Nitroarginine methyl ester
  • طاهره اشرف گنجویی، مریم محمدی، سید محمدرضا احمدی موسوی، محمدرضا افلاطونیان صفحه 89
    زمینه و هدف
    جنسیت نوزاد می تواند تحت تاثیر عواملی از جمله استرس بلایای طبیعی مانند زلزله قرار گیرد. این تحقیق با هدف تعیین نسبت جنسی و نتایج بارداری پس از زلزله بم انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی از نوع مورد-شاهدی مبتنی بر تاثیر مداخله طبیعی زلزله در دو بخش طراحی شده است. گروه مورد در هر دو بخش شامل 301 موالید زنده از 9 ماه بعد از زلزله در زایشگاه بم می باشد. گروه شاهد بخش اول شامل موالید زنده در زمان مشابه سال قبل از زلزله، با هدف تعیین تاثیر زلزله بر نسبت جنسی انتخاب گردید. گروه شاهد در بخش دوم به علت نابود شدن مدارک زایشگاه مهدیه در زلزله از بین زائوهای مراجعه کننده به بیمارستان افضلی پور کرمان با رعایت جور بودن (Matching) با هدف تعیین تاثیر زلزله بر نتایج بارداری انتخاب شد. اطلاعات هر دو بخش با استفاده از آزمون های مجذور کای و t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بعد از زلزله نسبت جنسی 31/1 برابر افزایش داشته است که اختلاف معنی دار می باشد (001/0 p<، 31/1 OR=) در حالی که وزن کم هنگام تولد و نمره آپگار پایین، تفاوت معنی داری نشان نداد. زایمان زودرس در گروه مورد 96/2 برابر گروه شاهد افزایش نشان داد (014/0 p=، 96/2 OR=) که از نظر آماری اختلاف معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بر خلاف انتظار نشان می دهد که اولا زلزله باعث افزایش نسبت جنسی شده و بر روی وزن هنگام تولد و نمره آپگار نیز تاثیری نداشته است. از آن جایی که زلزله شدید بم باعث تغییرات جمعیتی، رفتاری، محیطی و اجتماعی شده است بنظر می رسد بایستی تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: زلزله، نسبت جنسی، نتایج حاملگی
  • حسین نظمیه، محمدرضا میرجلیلی، رضا امامی میبدی صفحه 97
    زمینه و هدف
    ساکشن، اقدامی ضروری و رایج در بیماران متصل به دستگاه تهویه مکانیکی می باشد که به کمک آن ترشحات از دستگاه تنفسی خارج می شود. شایع ترین عارضه ساکشن، هیپوکسمی است که می تواند زمینه ساز اختلال ریتم قلب و مرگ گردد، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ساکشن باز و بسته بر متغیرهای قلبی و عروقی در بیماران تحت درمان با تهویه مکانیکی بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی است که طی زمستان 1386 بر روی 30 بیمار بستری در بخش مراقبت ویژه بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شد. یک دقیقه قبل و بعد از ساکشن، اکسیژن 100% به بیمار داده شد، سپس بیماران به دو روش باز و بسته ساکشن شدند و متغیر های قلبی، عروقی، تهویه و گاز های خون شریانی (ABG) اندازه گیری و ثبت گردیدند.
    یافته ها
    فشار اکسیژن شریانی در دقیقه اول پس از ساکشن باز حدود 15% کاهش و فشار دی اکسیدکربن شریانی4% افزایش یافته بود که این افزایش در دقیقه 5 پس از ساکشن به میزان اولیه برگشت. اما طی روش بسته، فشار اکسیژن شریانی یک دقیقه پس از ساکشن، 21% افزایش و فشار دی اکسیدکربن شریانی 3% کاهش داشت که این کاهش با روند صعودی تا 5 دقیقه پس از ساکشن ادامه پیدا کرد. فشار متوسط شریانی در طی روش بسته 3% افزایش در دقیقه اول و در روش باز 5% افزایش نشان داد اما در مورد نبض شریانی تغییر معنی داری گزارش نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر حاکی از کاهش احتمال هیپوکسی بیمار بدنبال استفاده از ساکشن به روش بسته در مقایسه با ساکشن باز می باشد که خود از عوارضی چون اختلالات ریتم قلبی و حتی مرگ پیشگیری خواهد نمود.
    کلیدواژگان: هیپوکسمی، ساکشن باز و بسته، تهویه مکانیکی
  • صابر محمدی، یاسر لبافی نژاد، مهران محمدی، میرسعید عطارچی * صفحه 107
    زمینه و هدف

    حلال های آلی کاربرد وسیعی در صنایع دارند. مواجهه شغلی با حلال های آلی می تواند باعث اختلال در سیستم عصبی شود. از آن جایی که اختلال در دید رنگی یک شاخص حساس و اولیه در اختلالات سیستم عصبی محسوب می شود، مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر مواجهه مزمن شغلی با مخلوط حلال های آلی بر روی دید رنگی طراحی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی در سال 1387 در یک کارخانه خودروسازی انجام شد. گروه مواجهه، کارگران شاغل در سالن رنگ این کارخانه و گروه غیرمواجهه کارگران شاغل در سالن مونتاژ همان کارخانه بودند. ابتدا پرسش نامه ای حاوی اطلاعات مورد نیاز برای کلیه کارگران تحت بررسی تکمیل شد و پس از لحاظ کردن معیارهای خروج، 157 کارگر گروه مواجهه با 174 کارگر گروه غیرمواجهه از نظر وضعیت دید رنگی و با استفاده از آزمون آماری مجذور کای با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    اختلال اکتسابی دید رنگی در گروه مواجهه 44% و در گروه غیرمواجهه 45/3% بود. میزان اختلال اکتسابی دید رنگی در گروه مواجهه از نظر آماری به طور معنی داری از گروه غیرمواجهه بالاتر بود (001/0 p<) (57/52-16/9 CI=، 95/21 OR=). میانگین شاخص اختلال دید رنگی در گروه مواجهه به طور معنی داری نسبت به گروه غیرمواجهه بیشتر بود (32/1 در مقابل 02/1 و 001/0 p<). نتایج تجزیه و تحلیل آماری رگرسیون لوجستیک نشان داد بین شاخص اختلال دید رنگی و مواجهه مزمن با مخلوط حلال های آلی ارتباط معنی داری وجود دارد (001/0 p<).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد مواجهه مزمن شغلی با مقادیر بیش از حد مجاز مخلوط حلال های آلی می تواند باعث بروز اختلال اکتسابی دید رنگی شود.

    کلیدواژگان: حلال آلی، دید رنگی، مواجهه شغلی
  • عبدالله مشتاقی، حبیب الله جوهری، مهرداد شریعتی، جمیله امیری صفحه 117
    زمینه و هدف
    گیاهان دارویی در طول تاریخ پزشکی اهمیت زیادی داشته اند که یکی از این گیاهان، گیاه نخل خرما از گونه Phoenix Dactylifera و از تیره پالماسه است. دانه گرده خرما دارای 5 ترکیب شیمیایی می باشد که چهار ترکیب آن فعالیت بیولوژیکی دارند. هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثرات عصاره دانه گرده خرما بر روی غلظت سرمی هورمون های استروژن، پروژسترون و گنادوتروپین در موش های ماده بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستارکه از محل خانه حیوانات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون تهیه شده بودند به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. جهت هم سیکل سازی موش ها از هورمون های جنسی استفاده شد. عصاره دانه گرده خرما به صورت صفاقی به مدت 14 روز به گروه های تجربی در اندازه های 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم تزریق شد. گروه کنترل هیچ عصاره ای دریافت نکرد و گروه حلال فقط حلال دارو دریافت نمود. نمونه های خونی در پایان روز 14 تهیه و غلظت هورمون های LH، FSH، استروژن و پروژسترون اندازه گیری شدند. برای مقایسه میانگین ها از آزمون آماری ANOVA و سپس آزمون Tukey استفاده شد. 05/0 p < اختلاف معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که غلظت سرمی هورمون های LH و FSH در گروه های تجربی دریافت کننده مقادیر مختلف دارو نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد. تجویز عصاره با مقادیر 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم، غلظت هورمون های استروژن و پروژسترون را افزایش داد (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش دانه گرده خرما غلظت استروژن و پروژسترون را به طور معنی داری افزایش داده اما بر میزان گنادوتروپین ها بی تاثیر بوده است.
    کلیدواژگان: دانه گرده خرما، استروژن، پروژسترون، گنادوتروپین، موش های صحرایی
  • مقالات مروری
  • محسن رضاییان صفحه 125
    زمینه و هدف
    مرور همتایان سردبیری نقش بسیار مهمی در انتشار مقالات علمی ایفا می نماید. همتایان یا داوران، دانشمندانی هستند که در خصوص موضوع مقاله از تبحر و تخصص لازم برخوردار بوده و فارغ از هر گونه تعارض در منافع و بدون چشم داشت مادی، بخشی از وقت گران بهای خود را به ارزشیابی نقادانه مقاله تحت داوری خود اختصاص می دهند. هدف از انجام این مطالعه، شناخت نکات مهم در فرآیند مرور همتایان سردبیری است.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه مروری، موتور جستجوی پاب مد (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) با واژگان «Editorial Peer Review» و موتور جستجوی پایگاه اطلاعات علمی وابسته به جهاد دانشگاهی (http://www.sid.ir/fa/index.asp) با واژگان «مرور همتایان سردبیری» مورد بررسی قرار گرفتند. در مرحله بعد، با تغییر در شیوه جستجو و هم چنین با بهره گیری از منابع مورد استفاده در مقالات به دست آمده، مرتبط ترین و به روزترین مآخذ، مطالعه گردیدند.
    بحث: بر اساس مقالات به دست آمده، ضمن تعریف دقیق فرآیند مرور همتایان سردبیری به تاریخچه این فرآیند پرداخته و سپس شیوه های گوناگون مرور همتایان سردبیری مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه به خطاهای متداول در داوری پرداخته و در انتهای مقاله نیز به مهم ترین مسئولیت های همتایان در قبال داوری یک مقاله اشاره گردیده است.
    نتیجه گیری
    داوری مقالات یک وظیفه اخلاقی برای دانشمندان است که بایستی به عنوان یک افتخار و نه یک بار اضافی قلمداد گردد. در صورت قبول انجام داوری، دانشمندان باید این امر را به بهترین شیوه ممکن انجام داده و نه تنها به سردبیر مجله جهت اتخاذ تصمیم مقتضی پیرامون سرنوشت مقاله یاری رسانند بلکه با ارایه پیشنهادهای سازنده به نویسندگان نیز به بهبود کیفیت مقاله کمک نمایند.
    کلیدواژگان: مجله، مرور همتایان سردبیری، سردبیر
  • گزارش کوتاه
  • سکینه ورمزیار، فهیمه ترکمن، سعید احمدی، فاطمه زارعی صفحه 135
    زمینه و هدف
    انجام کار به روش غیراصولی توسط فروشندگان کالا موجب شده تا این شغل در رتبه دوازدهم علل ایجادکننده اختلالات عضلانی- اسکلتی در نواحی گردن، پشت و اندام های فوقانی قرار گیر د. هدف مطالعه حاضر ارزیابی وضعیت های کاری پرسنل و بررسی شیوع اختلالات عضلانی- اسکلتی در بین کارکنان فروشگاه های خواروبارفروشی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 31 نفر از کارکنان شاغل در بخش های مختلف فروشگاه های زنجیره ای خواروبار فروشی شهرستان قزوین در سال 1387 انجام شد. جهت بررسی وضعیت های بدنی کارکنان از روش Rapid Upper Limb Assessment (RULA) استفاده گردید. نمره RULA از نمره 1 (وضعیت مطلوب) تا نمره 7 (بدترین وضعیت) را شامل می شود.
    یافته ها
    نتایج بررسی وضعیت های کاری نشان داد که 7/26% از زنان و 7/26% از مردان نمره 7 را کسب نموده اند. هم چنین حدود 3/33% از مردان درد تنه (کمر)، 5/38% از زنان درد گردن و 6/34% درد بازو را گزارش نمودند. یافته ها نشان داد اختلاف بین نمرات کسب شده از روش RULA برای هر قسمت از بدن و درد خود گزارش شده در نواحی بازو و گردن زنان معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بیشتر ناراحتی های گزارش شده مربوط به نواحی گردن، کمر و شانه بوده است، تنظیم ایستگاه کاری به منظور جلوگیری از خمش گردن به سمت جلو یا عقب، استفاده از صندلی های حمایت کننده کمر و استفاده از اسکن اتوماتیک، نقش موثری در کاهش ناراحتی های فوق دارند.
    کلیدواژگان: RULA، نقشه بدن، اختلالات عضلانی، اسکلتی، خواروبار فروشی
  • گزارش مورد
  • محسن اخگری، محمد قاسمی برومند صفحه 143
    زمینه و هدف
    اشعه غیریونیزه ناشی از جوشکاری قوسی می تواند منجر به فتورتینیت و ضایعه ته چشمی شود. در این گزارش یک بیمار که به دلیل استفاده از محافظ نامناسب چشمی، دچار خونریزی ماکولای دوطرفه شده بود، معرفی می گردد.
    شرح مورد: بیمار مرد 23 ساله ای است که در تاریخ 5 مرداد 1387 با شکایت تاری دید به کلینیک چشم دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کرده بود. وی یک هفته قبل به مدت 7 ساعت جوشکاری قوسی انجام داده بود. میزان دید چشم راست و چپ او در دور و نزدیک در هر چشم 10/2 بود. در معاینه ته چشم با افتالموسکوپی غیرمستقیم، خونریزی دوطرفه ماکولا تشخیص داده شد. بیمار در هنگام جوشکاری از محافظ چشمی مناسب استفاده نکرده بود.
    نتیجه گیری
    اشعه غیریونیزه حاصل از جوشکاری قوسی می تواند فتوکراتیت و آب مروارید ایجاد نماید. این آسیب ها ناشی از اشعه ماورای بنفش جوشکاری قوسی است. اشعه مادون قرمز و نور مرئی جوشکاری قوسی ممکن است بندرت آسیب شبکیه ای به صورت ماکولاپاتی ایجاد نماید. در موارد شدید، عارضه دایمی به جا می گذارد و قابل درمان نیست. برای پیشگیری از این آسیب ها، باید از محافظ چشمی مناسب استفاده شود.
    کلیدواژگان: اشعه ماوراء بنفش، اشعه مادون قرمز، فتورتینیت، محافط چشمی، جوشکاری، خونریزی دوطرفه ماکولا
|
  • M. Rezaeian Page 77
  • A.A. Taherian, A.A. Vafaei, M.N. Nesaei-Zeinabad Page 79
    Background And Objectives
    Previous studies have suggested that glucocorticoids have modulatory effects on acute pain, and possibly one of the mechanisms that mediate these effects is nitric oxide. The aim of this study was to determine the interaction between Corticosterone and Nitric Oxide (NO) system on acute pain in Hot plate (HP) and Tail Flick (TF) models in mice.
    Materials And Methods
    This experimental study was done in Semnan physiology research center in 2008. One handered forty male albino mice (25-30 g) were used. For evaluation of acute pain, HP and TF tests were used. All animals received two IP injection, L-NAME (10 mg/kg) as a NO synthesis inhibitor or L-Arginine (20 mg/kg), as a NO precursor or saline (6 ml/kg) for 60 min. Different doses of Corticosterone (1 and 3 mg/kg) or Vehicle (Propylene glycol + Saline in 6 ml) were injected for 30 min before the evaluation tests. One way and two way ANOVA and Tukey test were used for data analysis.
    Results
    Findings indicated that Corticosterone at doses of 1 and 3 mg significantly reduced acute pain reaction in mice (p<0.001). Also pretreatment of LA inhibited the analgesic effects of Corticosterone in both tests (p<0.05), while injection of LN did not have any significant effects.
    Conclusion
    It is concluded that Corticosterone induced analgesic effects possibly through modulation of NO system. The increase of NO production inhibits this effect.
  • T. Ashrafganjooei, M. Mohammadi, S.M.R. Ahmadi Mousavi, M.R. Aflatonian Page 89
    Background And Objectives
    Brith sex ratio could be affected by several factors such as stress due to natural disasters like earthquake. This study was performed to determine the sex ratio and the perinatal outcomes after Bam earthquake.
    Materials And Methods
    This case-control study was designed in two sections for the evaluation of earthquake effects on brith sex ratio and the perinatal outcomes. The case group in both sections consisted of 301 live births born 9 months after the earthquake in Bam's maternity hospital. The control group consisted of all live births for the same period in the previous year in Bam. Regarding the perinatal outcome's evaluation, due to the destruction of documents in the hospital after the earthquack second, control group consisted of mached pregnancies of Afzalipoor Hospital in Kerman. The data were analysed by X2 and t- test.
    Results
    Birth sex-ratio increased after earthquake and the difference was significant (OR=1.31, p<0.001). There were no significant differences in low birth weight and Apgar score between the two groups, but the number of preterm delivery in the case group increased significantly (OR=2.96, p<0.014).
    Conclusion
    Results of this study, unexpectedly, showed that sex-ratio after Bam earthquake has increased, and also earthquake had no effect on birth weight and Apgar score. Since Bam earthquake caused not only environmental, behavioral and social changes but also changes in the population, it seems that more investigations need to be conducted.
  • H. Nazmiyeh, M.R. Mirjalili, R. Emami Maibodi Page 97
    Background And Objectives
    Suction is a necessary and common method which aids in the release of secretion from the respiratory system for the patients who have undergone mechanical ventilation. One of the most common complications of suction is hypoxemia which causes dysrhythmia and death. The purpose of this study was to determine the effects of open and closed-endotracheal suction on cardiovascular and ventilation parameters for patients undergoning mechanical ventilation.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed on 30 adult patients who were receiving mechanical ventilation in a medical intensive care unit in Shahid Sadoughi Hospital of Yazd, Iran in 2007. Each patient underwent both
    Methods
    open and closed-endotracheal suction, and received 100% oxygen about one minute before and after each suction. The blood pressure and arterial blood gases were captured and recorded.
    Results
    Within the first minute after open endotracheal suction, arterial oxygen pressure was decreased by 15% and arterial carbon dioxide pressure was increased by 4% however, after the five minutes they were back to the previous level. In the closed-endotracheal suction, arterial oxygen pressure was increased by 21% and arterial carbon dioxide pressure was decreased by 3%, during the first minute after suction, and after five minutes, they were back to the previous level. Although, there was a significant increase (by 3%) in the Mean Blood Pressure during the close- endotracheal suction method, and a 5% increase during the open-endotracheal suction method within the first minute, pulse rate did not change significantly.
    Conclusion
    The results of this study indicate that patients receiving close-endotracheal suction method compared to open-endotracheal suction method have less hypoxemia, which results in less dysrrhythmia and mortality.
  • S. Mohammadi, Y. Labbafinejad, M. Mohammadi Attarchi Page 107
    Background And Objectives

    Solvents are widely used in industries. Occupational exposure to organic solvents can lead to dysfunction of the nervous system. Since color-vision impairment can be a sensitive and early marker of neurotoxic damage, this study was designed to determine the influence of chronic occupational exposure to organic solvent mixtures on color vision.

    Materials And Methods

    This discriptive study was conducted in an automobile plant in 2008. Workers employed in the painting saloon were considered as exposed and workers in the assembly were used as non-exposed. A questionnaire containing required data of workers was administered. After considering exclusion criteria, color vision of 157 exposed workers was compared with 174 non-exposed worker, using X2 test.

    Results

    The percentage of acquired dyschromatopsia was 43% in the exposed group and 3.45% in the other group. The percentage of acquired dyschromatopsia exposed employees was significantly higher than that of the non-exposed subjects (OR = 21.95, CI = 9.16- 52.57) (p<0.001). Mean of the color-confusion index for exposed employees was significantly higher than that among the other subjects (1.32 and 1.02 respectively) (p<0.001). The logistic regression for color confusion index indicated that the color-confusion index was positively related to exposure to mixed organic solvents (p<0.001).

    Conclusions

    The results of this study suggested that chronic occupational exposure with mixture of organic solvents, in higher amounts of permissible levels, can cause acquired color vision defects.

  • A. Moshtaghi, H. Johari, M. Shariati, J. Amiri Page 117
    Background And Objectives
    Through out the history, medicinal plants have had great importance. Date palm is a species of phoenix Dactylifera and a genus of palamse. The pollen of date palm contains five chemical compounds. Quercetin, Rutin, Beta-Amyrin,Beta-Sitosterol and Uronic –Acid. Four of these compounds have biological activities. The present study aim was to determin of the effects of date pollen on serum density of estrogen, progesterone and gonadotropin in female rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, forty female vistar rats were first classified into five groups of eight. In order to set them in the same sex cycles hormones, we used of sexy hormones. Phoenix dactylifera was given in peritoneum for 14 days. Experimentsl groups received 100, 200 and 400 mg/kg of Phoenix dactylifera. Control group received no medication, and the sham group received only distilled water. Blood samples were taken at the end of the 14 days and serum concentration of LH, FSH, Estrogen and Progesterone was measured.
    Results
    The results of this study showed that the serum density of LH and FSH in the experimental group was not significantly different compared to the control group. Received groups 200 & 400 mg/kg Phoenix dactylifera showed increasing the amount of Estrogen and Progesterone hormones (p<0.05). Concluation: According to the findings of this study, phoenix dactylifera increases Estrogen and Progesterone, but has no effect on the Gonadotropins.
  • M. Rezaeian Page 125
    Background And Objectives
    The editorial peer review has an important role in the publication of scientific articles. Peers or reviewers are those scholars who have the expertise regarding the topic of a given article. They critically appraise the articles without having any monetary incentives or conflicts of interest. The aim of this study was to determine the most important aspects of the editorial peer review.
    Materials And Methods
    The Pubmed search engine (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) and the Scientific Information Database search engine (http://www.sid.ir/fa/index.asp) were applied using "Editorial Peer Review" as the keywords. In the next step, by altering the search strategy and also using the reference lists of the retrieved papers, the most up-to-date references for this review study were retrieved.
    Discussion
    Based on the retrieved articles, at first the definition and the different methods of the editorial peer review are discussed. Then the usual biases within the editorial peer review process are explained. At the end of the article, various responsibilities of the peers are referred to.
    Conclusion
    Reviewing the scientific articles is an ethical responsibility of the scientists, and should be considered by them as an honor rather than as an extra burden. When accepting a review, scientists should carry out the task based on the highest feasible standards. They should not only help the editor-in-chief to take the best possible decision about the article, but also assist the authors in raising the quality of their articles.
  • S. Varmazyar, F. Torkaman, S. Ahmadi, F. Zarei Page 135
    Background And Objectives
    Working in incorrect posion has put this job in the 12th rank for musculoskeletal disorders of the neck, back, and upper limb among Sallers. The present study aimed to assess the labor situation and prevalence of musculoskeletal disorders among chain grocery store workers.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed on 31 grocery workers in various parts in Qazvin, in 2009. To assess their postures, the Rapid Upper Limb Assessment (RULA) was performed. The RULA scoring system ranges from 1 (the best position) to 7 (the worst position).
    Results
    In the posture assessment, 26.7% of females and 26.7% of males obtained score 7. Also, results of musculoskeletal prevalence showed that about 33.3% of the men suffer from back pain, while 38.5% of females suffer form pain in the neck and also 34.6% reported pain in the arms. According to the RULA results, there is a considerable difference between scores extracted by RULA and self reported pain in arms and necks among the women.
    Conclusion
    Based on the fact that the majority of pain was reported in the neck, back and shoulders, the following suggestions are in order: regulating of work station to prevent the frequent bending of the neck using back supportive chairs and also use of automatic scan.
  • M. Akhgari, M. Ghassemi-Broumand Page 143
    Background And Objective
    Non-ionized radiation from arc welding may cause retinal lesions such as photo retinitis. In this report, a patient with bilateral macular bleeding which had been caused by inappropriate use of protective safety glasses is introduced.Case Report: On 26 July 2008 a 23-year-old male with blurred vision was referred to Shahid Beheshti's faculty of Rehabilitation Clinic. He reported that the previous week he had done welding arc for about 7 hours, without using appropriate safety glasses. At the time of admission, his visual acuity was 2/10 ocular uterque (OU) in near and distance. Indirect ophthalmoscopy showed bilateral macular hemorrhage.
    Conclusion
    Non-ionizing radiation, which is emited in large amounts during welding arc, may cause photokrataties and cataract, and are due to Ultra Violet (UV) radiation. Visible (VL) and Infrared (IR) radiation resulting from welding arcs rarely cause maculaphathy. In sever cases this injury leaves permanent damage and is not treatable. Use of appropriate safety glasses can prevent these injuries.